23/2/12

Politics 2.0 final

Politics 2.0 : μια νέα εποχή για τη δημοκρατία και τις κυβερνήσεις, όπου οι αποφάσεις βασίζονται στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη. Τα Social Media, ολοένα και περισσότερο, δίνουν στους ανθρώπους την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε πολιτικές αποφάσεις και διαβουλεύσεις (πχ.Opengov), να οργανώσουν πολιτικές δράσεις και πρωτοβουλίες (πχ.Occupytoggether) και γενικότερα να υιοθετήσουν μια πιο ενεργητική και διαδραστική στάση στο πεδίο της πολιτικής. Οι πολίτες ασκούν την δική τους αδιαμεσολάβητη πολιτική μέσα από τα social networks, γίνονται reporters και φέρνουν στο φως τα γεγονότα που τους απασχολούν και όχι αυτά που θέλουν να προβάλλουν τα κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης. Μέσα από αυτή την αλλαγή της πολιτικής έκφρασης των ανθρώπων, πολλοί θεωρούν  πως οδηγούμαστε σε μια ολική «ανακαίνιση» του τρέχοντος πολιτικού συστήματος, με μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, επικοινωνίας και ελέγχου ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες.



Τελικό Ερωτηματολόγιο
1.Θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικά ενεργό άτομο?
α.Ναι     β.Όχι

Ο διαδραστικός και άμεσος πολιτικός διάλογος, η δυνατότητα συμμετοχής σε πολιτικές αποφάσεις, η τεράστια αλληλεπίδραση-feedback μεταξύ πολιτικών και πολιτών που προσφέρουν τα Social Media , ονομάζεται Politics 2.0.
Ο όρος μπορεί να χωριστεί σε δύο κυρίως επίπεδα:
α.Δράσεις που ξεκινούν από πολίτες και απευθύνονται σε πολίτες
β.Εφαρμογές/δράσεις που προέρχονται από "τα πάνω"(κυβέρνηση,πολιτικά προγράμματα/πρόσωπα) και απευθύνονται στους πολίτες

2.Γνωρίζατε την σημασία της έννοιας Politics 2.0?
α.Ναι     β.Όχι     γ.Δεν γνώριζα την έννοια, αλλά έχω  χρησιμοποιήσει ανάλογες εφαρμογές

3.Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κάποια σελίδα ή εφαρμογή διαδραστικής πολιτικής?
α.Ναι,όπως:                          β.Όχι
Opengov.gr
Occupytoggether.org
Real-democracy.gr 
Indymedia.org
Pirateparty.gr
Personaldemocracy.com
Twitter/facebook profile(Αγανακτισμένοι,πολιτικά πρόσωπα και αποφάσεις)
Άλλο...

4.Έχετε συμμετάσχει σε πολιτική δράση που έχει οργανωθεί μέσα από τα Social Media?
α.Ναι, όπως:                          β.Όχι
Κίνημα Αγανακτισμένων
Άλλη διαδήλωση-συγκέντρωση-διαμαρτυρία
Άλλο...

5.Πιστεύετε ότι οι ιστοσελίδες ανοικτής διακυβέρνησης(πχ.Opengov.gr) και διαφάνειας(opendata.gr) επηρεάζουν στην πραγματικότητα πολιτικές αποφάσεις?
α.Ναι     β.Όχι  

Με δεδομένη την αυξανόμενη δυναμική που έχει το Διαδίκτυο, αρκετοί θεωρούν ότι αλλάζει για πάντα ο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης των πολιτών.Ήδη, οι όροι έχουν αλλάξει και αναμένεται μια "ολική" ανακαίνιση του τρέχοντος κυρίαρχου πολιτικού συστήματος σε μια περισσότερο δημοκρατική και συμμετοχική κατεύθυνση.

6.Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν φέρει τα Social Media στην πολιτική ζωή?
α.Συμφωνώ     β.Διαφωνώ
 
Κυριότερες πηγές της έρευνας 
Στο σχετικό βιντεάκι γίνεται λόγος για την αλλαγή της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών, καθώς βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τους πολιτικούς. Οι άνθρωποι παίρνουν ενεργό μέρος στην κοινωνία, αφού οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να τους δίνουν τη δυνατότητα να λανσάρουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές για ριζικές αλλαγές στην κοινότητα που ζουν.
Οccupytogether.org
Μια ανοιχτή πλατφόρμα ανταλλαγής σκέψεων, πληροφοριών και δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τα κινήματα "Occupy".
Ελληνική διαδυκτιακή πλατφόρμα πολιτών που αναζητά μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, καλέσματα και δράσεις τον τρόπο ανάπτυξης μιας ευρύτερης και αμεσότερης δημοκρατίας. Άμεση σχέση με τα κινήματα των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα.
Μέσω του προγράμματος Διαύγεια, "εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο", ο πολίτης έχει πρόσβαση στο σύνολο των νόμων και των αποφάσεων που εκδίδονται και όλες οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον παρόν δικτυακό τόπο.
H πλατφόρμα ανοιχτής διακυβέρνησης του ελληνικού κράτους όπου προσφέρεται η "μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής αλυσίδας, με στόχο τη δημιουργία καλών πρακτικών που θα καθιερωθούν ως τρόπος διακυβέρνησης.
 
Άλλες πηγές της έρευνας
http://www.facebook.com/#%21/AganaktismenoiStoSyntagma
http://twitter.com/#%21/aganaktismenoi
http://www.slideshare.net/digitalnowaus/brand-strategy-politics-20
http://personaldemocracy.com/static-content/personal-democracy-plus
http://www.pirateparty.gr/forum/
http://www.lifehack.org/articles/lifehack/politics-20-hack-the-vote.html#
http://www.virtualeventshub.com/virtual-event-trends/politics-2-0-%E2%80%93-social-media-crowdsourcing-virtual-events-and-the-future-of-democracy/
http://blog.hudsonhorizons.com/Article/Politics-20.htm
http://opensource.com/government/11/6/citycamp-raleigh-creating-citizen-movement-open-government?sc_cid=70160000000IDmjAAG&fb_source=message#.Tgn4YGc_oMY.facebook

Ομάδα Burnt

Κώστας Τσούπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου